השימוש בשמנים אתרים- מדריך קצר למתחילים
- שירלי
- לפני 12 דקות
- זמן קריאה 4 דקות
שמנים אתריים הם מתנה מהטבע – מרוכזים, עוצמתיים, ובעלי השפעה עמוקה על הגוף והנפש. יש להם יכולת לחדור דרך מערכת ההרחה אל מרכזי הרגש במוח, להשפיע על המצב הנפשי, ועל מערכות הגוף באופן עמוק ומדויק. אבל דווקא בגלל העוצמה שלהם, חשוב לדעת איך להשתמש בהם נכון.
שימוש לא נכון לא רק שיפספס את ההשפעה הרצויה, אלא גם עלול לגרום לתופעות לא נעימות כמו: גירוי בעור, כאבי ראש, כוויה, קשיי נשימה, החמרת הסימפטומים ותחושת עומס חושי.
חשוב לזכור – שמן אתרי אינו 'עוד ריח נעים', אלא תרכובת פעילה, במקרים מסויימים תהיה מסוכנת, ויש להשתמש בו מתוך ידע מושכל.
כדי להפיק מהם את המיטב ולהימנע מסיכונים, ריכזתי כאן כמה עקרונות חשובים שיעזרו לכם להשתמש בשמנים אתריים בצורה בטוחה, יעילה ומהנה.
לא ישירות על העור – תמיד לדלל
שמן אתרי הוא חומר עוצמתי מאוד, בעל ריכוז גבוה של תרכובות פעילות.
בשל עוצמתו, השימוש הישיר בו על העור אינו מומלץ, למעט מקרים מאוד מסוימים ובפיקוח מקצועי.
שמנים אתריים עלולים לגרום לגירויים, פריחות או תגובות עוריות, צריבה, כוויה, קשיי נשימה ואפילו החמרה של המצב הקיים, אם לא מדוללים כראוי. לכן, יש לדלל כל שמן אתרי בשמן נשא – שהוא שמן צמחי ניטרלי (שקדים/שומשום/קוקוס/זית/חוחובה/זרעי ענבים וכו), שנועד 'לשאת' את השמן האתרי על העור.
כארומתרפיסטית, ישנה חשיבות גם לבחירת שמן הנשא, בהתאם למטרה.
הדילול מתבצע בהתאם לשמן האתרי (ישנם שמנים חזקים, אותם נדלל יותר (כמו מנטה, אקפליפטוס וכו), ישנם שמנים שלא מצריכים דילול גבוה(כמו לבנדר), ובהתאם למטופל..
יש הבדל בריכוז השמנים כשהתרכובת מיועדת למבוגר, לעומת ילד, וניקח בחשבון שימוש בתרופות, רגישויות/אלרגיה, ואת מצב מערכת החיסון של המטופל.
זכרו: כשזה נוגע לשמנים אתריים, פחות זה יותר. עדיף להתחיל במינון נמוך, להקשיב לתגובה של הגוף, ורק אז לשקול התאמות.
אינהלציה – דרך בטוחה להשפיע גם על הנפש
אינהלציה – כלומר הרחה של שמנים אתריים – נחשבת לאחת הדרכים הבטוחות, המהירות והנעימות ביותר להשפיע על מערכת העצבים המרכזית, על מצב הרוח ועל התחושה הכללית בגוף. השמנים האתריים מכילים תרכובות נדיפות שמגיעות למוח תוך שניות, דרך חוש הריח, ויוצרות תגובה עצבית המשפיעה על רגשות, זיכרונות ותגובות פיזיולוגיות.
ניתן להריח שמנים אתריים בכמה דרכים: דרך דיפיוזר חשמלי, מבער עם מים/מלח, או פשוט על טישו, פיסת בד או אביזר לביש (כמו תליון ארומתרפי). כל אחת מהדרכים משפיעה בעדינות ומסייעת באיזון רגשי, מיקוד והרפיה.
הנה כמה דוגמאות נפוצות:
לבנדר – להרגעה, שינה עמוקה והפחתת חרדה
תפוז מתוק – לשיפור מצב הרוח, תחושת קלילות וחיוניות
מנטה – לעידוד ריכוז, הקלה על כאבי ראש ותחושת רעננות
יתרון נוסף של שימוש בהרחה, שאנחנו לא מוגבלים במספר השמנים שהתערובת תכיל (במריחה משתמשים עד 5 שמנים בסינרגיה אחת), ועוצמת השמן האתרי פחות מטרידה אותנו (לא חודר למחזור הדם), כך שהרחה היא פתרון גם לנשים בהריון/מניקות (שלא יכולות להשתמש בהמון שמנים במריחה), וגם לקטנטנים (יש להתייעץ במקרה של אסתמה, רגישויות ריח או מצבים רפואיים מיוחדים.)
בדיקת רגישות – במיוחד בפעם הראשונה
לפני שימוש חדש, מומלץ לבצע טסט רגישות: לדלל טיפה אחת של שמן אתרי בכף שמן נשא, למרוח על החלק הפנימי של האמה ולהמתין 24 שעות. אם מופיעה אדמומיות, גירוי או גרד – כדאי לבחור שמן אחר. במידה ויש חשד לאלרגיה/רגישות לחומר מסויים, עדיף להתייעץ עם ארומתרפיסט/ית ולא לבצע בדיקה עצמאית.במידה והמטופל סובל מאטופיק דרמטיטיז (אסתמה של העור), אין להשתמש בשמנים אתרים במריחה.
הימנעו מחשיפה לשמש עם שמנים מסוימים
שמנים הדריים – כמו לימון, תפוז, אשכולית, ברגמוט ועוד – נחשבים לפוטוסנסיטיביים. המשמעות היא שהם מגיבים לאור השמש ובמיוחד לקרני UV כשהם נמרחים על העור, ועלולים לגרום לתגובות כמו פיגמנטציה (כתמים כהים), גירויים ואף כוויות.
התגובה הזו אינה מיידית, ולעיתים מופיעה רק שעות לאחר החשיפה לשמש – מה שהופך אותה למסוכנת במיוחד.
בנוסף, יש לזכור שהגדולה של השמן האתרי, היא החדירות שלו למחזור הדם (לכן הוא ככ אפקטיבי, אך גם מסוכן), שמן פוטוסנסטיבי, נשאר במחזור הדם ולמעשה הופך את כל הגוף (לא רק את אזור המריחה) לרגיש לקרינה, לכן שמנים כאלו יהיו בשימוש רק מהשקיעה.
לכן, אם השתמשתם בשמן אתרי הדרי על העור (גם אם רק בכמות מדוללת), מומלץ להימנע מחשיפה לשמש או למיטות שיזוף ל-8–12 שעות.
אם בכל זאת רוצים ליהנות מיתרונות ההדרים – תוכלו להשתמש בהם באינהלציה (בדיפיוזר או על טישו) או בשימוש לילי בלבד. ישנם גם שמנים הדריים שעברו תהליך הסרת פוטוטוקסיות (כמו "ברגמוט FCF") – חפשו סימון כזה על הבקבוק אם חשוב לכם להשתמש בשמן במהלך היום.
איכות קובעת
לא כל שמן שמוצג כ"שמן אתרי" הוא באמת טבעי ואיכותי. בשוק קיימים מוצרים רבים שמכילים תוספות סינתטיות, שמנים מדוללים או רכיבים מלאכותיים שמוזילים את עלות הייצור – אבל גם פוגעים ביעילות ואף עלולים להזיק. לכן חשוב מאוד לקרוא את התווית בקפידה ולוודא שהמוצר מכיל 100% שמן אתרי טהור בלבד (Pure Essential Oil).
סימון כמו "Fragrance Oil" או "Aromatic Oil" מעיד לרוב על מוצר שאינו טבעי לחלוטין – ולעיתים אין בו כלל שמן אתרי אמיתי. בנוסף, כדאי לבדוק שהבקבוק אטום היטב, עשוי זכוכית כהה (ולא פלסטיק), וכולל את שם הצמח הבוטני ואת מדינת המקור.
טיפ נוסף: כדי להפיק את המקסימום מהשמנים – ולבחור נכון מתוך המגוון העצום שקיים – כדאי להתייעץ עם אשת מקצוע מוסמכת. מטפלת שמכירה היטב את הרכב השמנים, ההתוויות והקונטרה-אינדיקציות, כך שתוכל להתאים עבורך תמהיל מדויק שמתחשב גם במצב הבריאותי שלך וגם במצבך הנפשי.
שמנים אתריים הם כלי עוצמתי – וכמו כל כלי עוצמתי, הם דורשים ידע, זהירות ודיוק בשימוש. כשמשתמשים בהם נכון, הם יכולים לחולל פלאים בגוף ובנפש – להרגיע, לעורר, לאזן ולהביא להקלה בתסמינים פיזיים ורגשיים כאחד. אבל כדי להגיע לשימוש נכון באמת, מומלץ להיעזר בארומתרפיסטית מוסמכת – מטפלת שזהו תחום ההתמחות שלה, עם הכשרה מקצועית מעמיקה ויכולת להבין לעומק את השפעת כל שמן, שילוב ומינון.
ארומתרפיסטית לא רק יודעת לבחור את השמנים הנכונים בהתאם לצורך, אלא גם מקפידה על התאמה אישית של מינונים, התוויות נגד ואופן השימוש הבטוח ביותר עבורך.
אז הקשיבו לגוף, התחילו בקטן, והיעזרו בליווי מקצועי – כדי ליצור לעצמכם מרחב אמיתי של ריפוי ורוגע טבעי.
🌿
שאלות ותשובות נפוצות על שמנים אתריים
* האם מותר להשתמש בשמן אתרי ישירות על העור?רק במקרים נדירים ובפיקוח מקצועי. ברוב המוחלט של המקרים יש לדלל שמן אתרי בשמן נשא כדי למנוע גירויים, או, תגובות לא רצויות.
* מה ההבדל בין שמן אתרי טהור לבין 'שמן ריחני'?שמן אתרי טהור מופק ישירות מהצמח ואינו מכיל תוספים. שמן ריחני (Fragrance Oil) הוא תערובת סינתטית שאינה נחשבת טיפולית ואינה מתאימה לשימוש רפואי או טיפולי.
* האם שמנים אתריים בטוחים לשימוש בילדים? חלקם כן, אבל במינון נמוך ובבחירה קפדנית של סוג השמן. חשוב להתייעץ עם ארומתרפיסטית מוסמכת לפני שימוש בשמנים בילדים.
* למה חשוב להימנע מחשיפה לשמש אחרי שימוש בשמנים מסוימים?
כי שמנים הדריים מסוימים עלולים לגרום לפיגמנטציה או כוויות כשהם באים במגע עם קרני UV. לכן מומלץ להשתמש בהם בלילה או להימנע מחשיפה לשמש לאחר מריחה.
* איך יודעים איזה שמן אתרי מתאים לי?הדרך הבטוחה והמדויקת ביותר היא להתייעץ עם ארומתרפיסטית מוסמכת שתשקלל את הצרכים הרגשיים, הבריאותיים והאישיים שלך ותתאים לך תמהיל מדויק ובטוח לשימוש.

Comments